Кога да сменим зимните гуми?

Имаме усещането, че огромна част от вас вече са се погрижили за това, но смятаме, че е полезно да припомним няколко основни момента, по които се различават летните от зимните гуми.

Летните гуми са създадени за оптимална работа при температурни условия над 7 градуса. Ако температурата е по-ниска, гумите се втвърдяват и губят голяма част от свойствата си.

zimniПри зимните гуми ситуацията е реципрочна – оптимално действие под 7 градуса и не особена ефективност при по-високи температури.Тогава гумата се награвя прекалено и се износва по-бързо. Освен това каучуковата й смес е мека и при летни условия е по-слабо ефективна при спиране на мокра или суха повърхност. Зимните гуми се различават и по шарката на протектора. Те съдържат повече канали, т.нар. ламели, които освен това са и по-дълбоки. Така зимната гума предоставя по-добро сцепление в зимни условия, но не е особена ефективна в горещите дни.

Общоприетият принцип е летни гуми да се монтират, когато средната денонощна температура се задържи над 7 градуса. Това, разбира се, в моменти на временно затопляне е подвеждащо, защото времето бързо може да се влоши отново. За това препоръчваме да изчакате една-две седмици, преди да смените зимните гуми с летни.

Още нещо важно. Обърнете внимание в какво състояние са вашите гуми. Първо проверете дълбочината на протектора. Лятна гума с протектор по-плитък от 3 мм рязко губи своите качества. Това е особено валидно на мокри настилки. Освен това преди монтажа на гумите следва да проверите дали нямат повреди по страницата или протектора. Ако имате каквито и да е съмнения, най-добре се посъветвайте с професионалист.

Ако сте съхранявали гумите в гаража си, не забравяйте да ги балансирате. Лошото балансиране на гумите letniоказва негативно влияние върху окачването на автомобила. Появява се т.нар. „дърпане в страни“ и неравномерно износване на нашите гуми, което ще доведе по по-скорошна нужда от смяна на гумите с нови.

И накрая, но не на последно място, обърнете внимание на налягането на въздуха в гумите. То намалява с времето поради натуралния процес на пропускане на въздуха през вентилите. Налягане по-малко от препоръчаното от производителя допринася за влошаване на тракционните характеристики на гумата, спирачния път, реакцията при завой, допълнително увеличава съпротивлението при търкаляне, а от там и разхода на гориво.

Това е за сега. Метеоролозите твърдят, че студеното време окончателно си е заминало, така че какъв по-удобен момент да посетите за първи път нашия автосервиз? Очакваме ви! 🙂

Comments are closed.